Julklappen i midsommartid

Det tidigarelagda firandet av saturnalia bjöd på en klapp inslagen i det ljuvaste papper en människa skådat tiden efter Jesu födelse. Totalt sönderrivet blottades ett A4 som lät oss veta en del om ett lopp som sprungit sedan Alltinget bildades på Island kring år 930. Alternativen som gavs var att 1. Mottag gåvan som härmed givits eder 2. Mottag ej gåvan som givits eder, därvid låter Dalby präst förbereda skärselden för ytterligare två styck syndare. 
Ateister som vi är sade vi givitvis att alternativ ett lät som det absolut bästa alternativet. Att brinna i en eld i en kort evighet har vi inte mycket för. Vi ville ju dessutom löpa!

 


Resan var lagd över midsommarafton, men Nina och Casper tog sig till ön en dag i förväg för att se till så att sommaren var ditkommen, tillsammans med sin bästa vän - regnet.
 
Vid firandet av midvinterblot, som saturnalian sedermera ändrades till eftersom vi hade fått reda på att det var till Island vi skulle åka, inkallades en Gode och vi offrade en del ting för att ära Tor, vi ville ju ha bra väder. Det skulle sedan visa sig vara en väldigt smart avvägd ändring av inriktning denna tidigarelagda jul.
Oavsett vilket så hade Nina fått en present, som hon vägrade offra. Detta var hennes, och enbart hennes. Ett träningsschema hade givits henne, som skulle få henne att orka med de lite dryga 2,1 milen. En hård vår låg framför. Men den leds igenom, och gav resultat!

Tillbaka på Island har nu Anita, Danny, Camilla & Kristofer tagit sig från långväga, givetvis. Inget ligger nära Island. En hyrbil tog dem från Keflavik till Reykjavik, där vi väntade i en lägenhet vi tagit i besittning för fem dagar via Airbnb. Förträfflig. 

              


 
 
Första dagen tog vi oss till Geysir för att beskåda geishor. Nä, skämten får räcka nu. Vi tittade på gejser. Det var vackert, som ni kan se nedan. Vi tittade även på Gullfoss, vattenfallet. Även det vackert. Det finns något speciellt i vattenfall som är svårt att sätta ord på. Vattnet är totalt galet - ger sig ut på ett sjävmordsuppdrag som inte går att inte utföra. Precis som om apokalypsen är nära. Men med i fallet finns alla vänner, och väl nere ligger ännu fler vänner och väntar. Det blir aldrig ett självmord om alla i den förra världen finns i den nya. Sen ändrar vattnet hastigheten och en ny lugn stilla gång tar vid. 



 
 
Dag nummer två för fyra, nummer tre för två bestämde vi oss för att göra en valsafari. Och jojomen, valar såg vi. Men kanske inte riktigt så explosivt beteende som man i bland kan tro. 


Hehe!

Under resan tog vi oss även en lång bit från Reykjavik för att se Eyjafjallajökull, som för några år sedan lamslog stora delar av vår del av detta jordklot. Det såg harmlöst på avstånd, och det var ju inte uppretat när vi var där heller. 
På vägen dit såg vi ett annat vattenfall, kanske ett av de finaste vi sett - Skogafoss.



 
 
Som ni ser: totalt harmlös :)


Var ju i Blå lagunen också!

Sista dagen var endast satt till att ladda inför loppet som var ett midnattslopp och därmed skulle gå av stapeln klockan tio på kvällen. Nervositeten var nog högre än vad vi tillät oss att yttra. 

 


Alla var nöjda med sina resultat!