Inom parantes

Genom vara inlagg for ni lasa om vara aventyr i lander langt bort. Bade langt bort geografiskt, men kanske mest langt bort kulturellt och ekonomiskt. Det kanns inte alltid helt arligt att lagga upp bilder som enbart visar grona skogar och glada manniskor. Men det blir latt sa, man vill ju sa garna se det goda overallt, formedla det goda. Som ni sakert vet ar varken Argentina, Bolivia eller Peru lika lyckligt lottade som Sverige. Ekonomiskt for den storre delen av befolkningen ar det varst i Bolivia. Och visst ar det klyschigt att saga det, men det var nog har vi anda sag mest leende och genuint glada ansikten. 
Vi hade ett samtal med en person i Bolivia som inte forstod nar vi sa att pengar inte ar det viktigaste for oss. For henne var det. Genom pengar kommer valstand, god halsa och lycka. Genom pengar kan man gora saker som aldrig har gatt att gora innan. Man kan halla sig frisk eftersom man har rad med ratt mediciner, man kan ata godare mat, man kan kopa presenter till sina barn ocksa vidare. Sa klart kande vi oss dumma nar hon hade forklarat sin syn pa saken, precis som vi i bland kanner oss dumma nar vi lagger upp bilder som kanske egentligen ar en brakdel av landets utseende. 

Som vi dock skrev innan, ar det inte i Bolivia, det fattigaste av de lander vi sa har langt besokt, som har varit mest negativa och cyniska. Det ar utan tvekan i Peru. I Peru traffar vi manniskor, som uppenbarligen har mer pengar, och som uppenbarligen tror att pengar koper dem fria fran gott beteende. An har vi inte traffat manga personer under vara dagar i Peru, som har haft ett leende pa lapparna, eller som hjalper oss utan en suck. Klart ska vi tillagga att vi mestadels rort oss i omraden var turister satter sin pragel pa manniskorna, men det gjorde vi i Argentina och Bolivia ocksa. 

Vi hoppas sjalvklart att det ar vart uppforande som gjort att de betett sig illa. Vi ska tanka pa detta framover och hoppas att vi far uppleva sann gladje igen. 

Detta var en parantes, som dock ar sanningen i stora delar av varlden.

Kommentarer:

1 Danny:

Tänkvärt o bra skrivet!

Kommentera här: